Nieuws

Routes zoeken. Routes maken. Routes delen.

TYRETOTRAVEL SAMENWERKING BEËINDIGD

De samenwerking met TyreToTravel is beëindigd. De eigenaar ervan heeft dat bedrijf opgeheven. Daarmee is een einde gekomen aan de periode dat Tyre commercieel aangeboden werd.

Ik had me de ontwikkeling van Tyre anders voorgesteld. Nu het zo gelopen is, stond ik voor de keus: niks doen, of zelf de draad weer oppakken.

Ik heb gekozen voor het laatste, omdat ik denk dat veel mensen Tyre met plezier gebruiken. Die mensen wil ik graag ter wille zijn. En als bonus kreeg ik mijn oude hobby weer terug…

TYRE EN KAARTEN

Deze verandering maakte het nodig om opnieuw te kijken naar aanbieders van kaarten, routeberekeningen, e.d. Daarbij is de keus voor versie 8 opnieuw gevallen op Google Maps. Net als vroeger voor versie 5 en 6.

Helaas betekent dat wel dat iedere gebruiker zelf een Google API Key moet aanmaken. Ik heb lang geaarzeld of ik dat de gebruikers kon aandoen. Daarom wordt de update (8.1) aangeboden met twee opties: het is mogelijk om zowel Google Maps als Open Source kaarten te gebruiken.

Het gebruik van Open Source kaarten vereist geen extra stappen. Een nadeel kan wel zijn dat niet alle opties beschikbaar zijn en dat het weergeven van de kaart mogelijk langzamer gaat.

GOOGLE-PRIJSINFO

Google biedt informatie over het gebruik van kaarten en eventuele kosten op verschillende manieren en langs verschillende lijnen.

Als gevolg van de veelheid aan informatie kan dat soms verwarrend zijn. We krijgen daar regelmatig vragen over. Welke informatie is correct? Is het gratis gebruik geldig tot $ 200 per maand of tot $ 300 per jaar? En is het gratis gebruik maar één jaar geldig? Of is het langer geldig?

Klik hier voor de antwoorden (PDF)

Heb je problemen, zoals rechte routelijnen, geen zoekresultaten, e.d.? Dat kan liggen aan je Key of aan de instellingen ervan. Klik hier om de FAQ te bekijken.

GOOGLE API-SLEUTEL

Is een Google Maps API-sleutel gratis?

Ja. Dat wil zeggen: bij het aanmaken van de Key moet facturering ingeschakeld worden.

Maar voor gebruikt in de hobbysfeer blijft het gratis. Want als facturering ingeschakeld wordt, kun je elke maand tot een waarde van $200 gratis gebruik maken van kaarten, routes of plaatsen. Voor dat bedrag kunnen de web-API’s van Google Maps duizenden keren benaderd worden.

Je moet dus al een enorme grootgebruiker zijn om een rekening van Google gepresenteerd te krijgen.