Kettingroutes

Routes zoeken. Routes maken. Routes delen.

Wie kent jouw eigen omgeving nu beter dan jijzelf? Jij weet waar alle leuke weggetjes zijn om te rijden. Waarom zou je dat niet delen met anderen, zodat zij kunnen profiteren van jouw kennis? En andersom natuurlijk: als anderen een mooie route maken in hun eigen omgeving, is het mooi als jij die route kunt rijden.
Zo werd het idee geboren van een ‘kettingroute’: een route die samengesteld is doordat allerlei motorrijders een schakeltje van de route maken en die aanhaken bij de bestaande route(s). Vervolgens kan iedereen zelf de nodige bestanden downloaden om daarmee de route te gaan rijden. Je kunt zelf kiezen waar je wilt beginnen en eindigen.

TOMTOM RIDER EN MEER

De beschikbare routes zijn gemaakt met de TomTom RIDER in gedachten. Uiteraard kunnen ze ook gebruikt worden in andere navigatietoestellen van TomTom, Garmin, enz. Dus ook voor in de auto.

KLAAR VOOR GEBRUIK

Om de route(s) te rijden, moet de TomTom goed ingesteld zijn. Dat is belangrijk, als je een ouder model TomTom hebt (2015 of ouder).

HET GEMAK VAN TYRE

Het maken van een route kan met de TomTom RIDER (of een ander navigatietoestel). Maar het is gemakkelijker om Tyre te gebruiken.
De beschikbare bestanden kun je met Tyre bekijken, downloaden en bewerken. Gebruik er zoveel als je wilt. Hopelijk heb je zin om de route verder aan te vullen met nieuwe schakels. Het opsturen van een route (of een schakel) gaat heel gemakkelijk met Tyre, maar het mag ook op andere manieren.
Als je een nieuw stuk route wilt maken en aanleveren, kun je de draad van de route oppakken waar je wilt. Als er vanuit één plaats meerdere routes vertrekken, is dat geen probleem. Dat geeft alleen maar meer mogelijkheden. Er is één verzoek: als het mogelijk is, sluit dan aan bij één van de bestaande begin- of eindpunten. Het is namelijk het mooist als de schakels zoveel mogelijk rechtstreeks op elkaar aansluiten.

MAAK EEN ROUTE OP JE COMPUTER

Maak een route in je TomTom RIDER. Of: Download en installeer Tyre. Daarmee kun je op je computer heel gemakkelijk mooie routes uitzetten.

BESCHIKBARE BESTANDEN

Beschikbare bestanden op de website hebben een naam die begint met de afkorting van het land , gevolgd door het beginpunt en het eindpunt van de route, bijv. ‘NL Amersfoort-Harderwijk’. Het is plezierig als je bij het aanleveren van je route je routebestand op die manier meteen de goede naam geeft.
Vroeger werden hier de routes weergegeven. Door wijzigingen op de website van Google is dat nu jammer genoeg niet meer mogelijk. We hebben nu gekozen voor een andere benadering: het overzicht is een onderdeel geworden van Tyre. Misschien ook wel zo gemakkelijk.

De schakels zijn gemakkelijk omkeerbaar als je gebruik maakt van Tyre. Bijvoorbeeld: de route van Kampen naar Harderwijk kan daarmee in één beweging veranderd worden in een route van Harderwijk naar Kampen. Op deze manier zijn allerlei schakels nog gemakkelijker aan elkaar te verbinden.